Homepage banner

Veilig en doelgericht werken door slimme informatiedistributie

Stichting Inlichtingenbureau is in 2001 ontstaan als informatieknooppunt voor gemeenten. Met onze diensten en producten bieden wij gemeenten een waarborg voor een veilige en doelgerichte wijze van gegevensuitwisseling. 

Lees meer over Stichting Inlichtingenbureau

Leer ons kennen

Onze beleidsterreinen

Het inlichtingenbureau verleent diensten op vijf verschillende beleidsterreinen: Werk en inkomen, Onderwijs, Belastingen, Wmo en Jeugdzorg en Schuldhulpverlening. Hieronder vindt u meer informatie over deze beleidsterreinen en de bijbehorende diensten.

Zoeken

Projecten en Ontwikkeling

Naast de bestaande diensten binnen de verschillende beleidsterreinen besteedt het Inlichtingenbureau veel aandacht aan nieuwe ontwikkelingen en projecten van algemener aard.

Meer informatie

Privacy en Veiligheid

Privacy staat hoog in het vaandel bij het Inlichtingenbureau. Het IB doet dan ook haar uiterste best om haar diensten volledig te laten voldoen aan alle wettelijk gestelde veiligheids- en privacyeisen.

Meer informatie

Actueel

Informatie-uitwisseling in 2020

Dit jaar start het Inlichtingenbureau met het aanpassen van een groot aantal informatieproducten op basis van een nieuwe en flexibele methode van informatieuitwisseling. Hierdoor wordt sneller inzichtelijk of een aanvrager wel of niet in aanmerking komt voor regelingen op het gebied van Werk en Inkomen. 

Flexibele manier van informatie-uitwisseling

Het afgelopen jaar zijn we in gesprek gegaan met gemeenten over welke informatie nodig is in welke stap van het dienstverleningsproces. Hierbij willen we gemeenten op een flexibelere wijze informatie aanbieden, zodat zij zelf kunnen bepalen welke informatie ze nodig hebben en wanneer.

In ons jaarplan voor 2020 spreken we de ambitie uit om een start te maken met het aanpassen van een groot aantal van onze producten naar de nieuwe gewenste manier van informatie-uitwisseling. Denk hierbij aan de uitwisseling van eenvoudige informatie, zoals: is de aanvrager van deze aanvraag ouder dan 18 jaar (ja/nee). Maar ook aan de uitwisseling van complexere informatie, zoals het recht op Kwijtschelding van lokale belastingen, ofde uitwisseling van samengestelde informatie over kostendelers binnen een huishouden.

Daarbij wil het Inlichtingenbureau gemeenten voorzien in een 'klant-volg' systeem waarmee de gemeente informatie ontvangt over wijzigingen in de situatie van de klant. Hierbij kunt u denken aan een wijziging in de inkomenspositie van een bijstandscliënt. Van deze verandering kunen wij gemeenten op de hoogte brengen middels een event-service.

In 2020 starten we met de volgende producten:

  • Voortijdig schoolverlaters (VSV);
  • Rechtmatigheidscontrole;
  • Kwijtschelding;
  • Jongeren in Beeld;
  • Bijstandsdebiteuren;
  • Bijzondere Bijstand.

Expertgroepen

In afstemming met expertgroepen willen wij de gewenste veranderingen in onze producten uitwerken. Mocht u willen deelnemen aan een expertgroep, geef dit dan door aan uw accountmanager.