Wijziging signaal Ondersteuning Inkomstenverrekening Bijstand (OIB)

Met ingang van 1 januari is er een wijziging doorgevoerd in de UWV Polisadministratie. Hierdoor zal het huidige CSV-rapport OIB worden aangepast. Met de levering van het rapport vanaf 1 februari a.s. zal er voor eerst sprake zijn van een gewijzigde signaalrapportaanlevering vanuit het Inlichtingenbureau.

Aanleiding

De wijziging in de UWV Polisadministratie heeft te maken met de introductie van het arbeidsvoorwaardenbedrag (AVWB) – ook wel bekend onder de naam individueel keuzebudget - in de vorm van twee nieuwe rubrieken, als vervanger van twee bestaande rubrieken:

Te vervallen* per 1-1-2022  Nieuw per 1-1-2022
Opgebouwde recht extra periode salaris   Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag
Extra periode salaris (EPS)                         Opname arbeidsvoorwaardenbedrag

*Met vervallen wordt in dit kader bedoeld dat deze gegevens niet meer geleverd worden voor tijdvakken vanaf 1-1-2022. Voor uitgevraagde (historische) tijdvakken vóór 1-1-2022 worden deze gegevens nog wel geleverd.

Definitie

Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag
Het aan de werknemer toegekende en in geld uitgedrukte loonbestanddeel, niet zijnde een afzonderlijke opbouw van vakantiebijslag, dat in een aangiftetijdvak wordt opgebouwd. Ingevolge afspraken in de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst, voor zover dit loonbestanddeel kan leiden tot loon als bedoeld in artikel 16 Wfsv of bij de werknemer te belasten loon in die zin van de Wet op de loonbelasting 1964

Opname arbeidsvoorwaardenbedrag
Het loon als bedoeld in artikel 16 Wfsv of het bij de werknemer te belasten loon in de zin van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB 1964) dat in een aangiftetijdvak ten laste van het arbeidsvoorwaardenbedrag is gekomen.

Beide gegevens zijn bruto bedragen.

Informatie beschikbaar in rapportage

Informatie over de Opbouw van het arbeidsvoorwaardenbedrag en de Opname van het arbeidsvoorwaardenbedrag zal inzichtelijk worden gemaakt in het OIB rapport. Dit gebeurt op dezelfde wijze als het ontsluiten van de Extra Periode Salaris (EPS), omdat u in het geval van een opname AVWB moet beoordelen waar het bedrag betrekking op heeft en dit zo nodig moet verrekenen. 

Wanneer is nieuwe info beschikbaar?

Er zijn twee data waarop aanpassingen worden doorgevoerd in de OIB rapporten:

Vanaf februari 2022
Vanaf dit moment kunnen voor het eerst AVWB bedragen voorkomen, omdat dan voor het eerst tijdvakken vanaf 1 januari 2022 en later worden gesignaleerd. De OIB rapporten worden als volgt aangepast:

  • Toevoegen gegeven opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag: opbouw-avwb. Bevat 1-op-1 de gegevens uit de polisadministratie.
  • Toevoegen gegeven opname arbeidsvoorwaardenbedrag: opname-avwb. Bevat 1-op-1 de gegevens uit de polisadministratie.
  • Toevoegen gegeven nettoloon-ind-avwb. Betreft een netto indicatie van de opgenomen AVWB, wordt alleen weergegeven als er geen andere gelijktijdige uitbetaling is onder bijzonder tarief (zoals vakantiegeld)
  • Wijziging kolomnaam TagBerekenVTenEPS (kolom BL) naar TagBerekenBT (Bijzonder Tarief). Kolomnaam wordt alvast aangepast n.a.v. de gewijzigde rubrieken.
  • Toevoegen van de tag Gelijktijdige VT en AVWB naast Gelijktijdige VT en EPS. Deze tag geeft aan dat er meerdere gelijktijdige uitbetalingen tegelijk hebben plaatsgevonden onder bijzonder tarief. Gemeente moet zelf de nettobedragen nagaan op grond van de salarisspecificaties. Na 6 maanden zal de tag Gelijktijdige VT en EPS niet meer voorkomen.


Vanaf juli 2022
Vanaf dit moment kunnen geen EPS bedragen meer in de rapporten voorkomen, omdat er niet meer over periodes voorafgaand aan 2022 wordt gerapporteerd. De OIB rapporten worden als volgt gewijzigd:

  • Verwijderen gegeven extra-periode-salarisuitgekeerd
  • Verwijderen gegeven extra-periode-salarisopgebouwd-recht
  • Verwijderen gegeven nettoloon-ind-extra


In de Handleiding Rechtmatigheidscontrole vindt u een volledig overzicht van alle gegevensvelden die in het signaal zijn opgenomen. Daarnaast vindt u in de handleiding meer informatie over de werking van het (huidige) OIB-signaal.

Aanspraak Vakantietoeslag (VT)

Tot slot is er ook een wijziging doorgevoerd op de berekening “aanspraak VT”. Momenteel werd er altijd een aanspraak VT -op grond van Participatiewet tabellen- berekend. Echter hoeft het inkomen uiteraard niet meer te worden vermeerderd met de aanspraak VT als het vakantiegeld al is verwerkt in het maandelijks/vierwekelijks loon (en dus niet jaarlijks in mei wordt uitgekeerd).