Wet wijziging Woonplaatsbeginsel wordt een jaar uitgesteld

De afgelopen tijd werd er gekeken of een zorgvuldige implementatie van het woonplaatsbeginsel per 2021 in deze omstandigheden (met de coronacrisis) haalbaar en realistisch is. Inmiddels is besloten dat de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet wordt uitgesteld naar 1 januari 2022. Vorige week is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd (pag. 43).

Het was een lastig besluit. De partijen die deelnemen aan de projectorganisatie Implementatie Woonplaatsbeginsel kregen veel signalen dat de invoering in deze tijd van corona te krap werd. Daarentegen hebben ook veel organisaties laten weten juist niet te willen vertragen. Het nieuwe woonplaatsbeginsel levert immers na invoering ook veel voordelen.

Om twee redenen wordt de wijziging van het woonplaatsbeginsel toch later ingevoerd:

  • De invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel behoeft eenmalig onder andere veel uitzoekwerk van gemeenten en jeugdhulpaanbieders om na te gaan voor welke jeugdigen de financieel verantwoordelijke gemeente wijzigt aan de hand van het nieuwe woonplaatsbeginsel. De coronacrisis vergt nu echter veel tijd en werk van gemeenten en jeugdhulpaanbieders om de continuïteit van zorg te waarborgen. Hierdoor ontstaan risico’s voor een zorgvuldige invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel. Uitstel naar 1 januari 2022 geeft gemeenten en aanbieders meer tijd.
  • De invoering van de aangepaste objectieve verdeelmodellen in het gemeentefonds is door het ministerie van BZK uitgesteld tot 1 januari 2022. Hierdoor kan komend jaar het budget voor voogdij en 18+ nog niet objectief worden verdeeld. Wanneer de wijziging van het woonplaatsbeginsel per 1 januari 2022 wordt ingevoerd, houden beide wijzigingen gelijke tred.


Om ook volgend jaar een eerlijke verdeling van de voogdijgelden onder gemeenten te waarborgen, wordt de huidige compensatieregeling met een jaar verlengd.

Vervolg

Bij voorkeur hebben wij het niet over uitstel. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat gemeenten en zorgaanbieders nu meer tijd krijgen om de implementatie voor te bereiden en dat we met z’n allen deze tijd goed benutten. Dat betekent dat de implementatie doorgaat. Op korte termijn zal o.a. een expertmeeting worden georganiseerd met gemeenten, zorgaanbieders en softwareleveranciers waarin samen wordt gekeken naar een nieuw tijdpad voor de invoering van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel. Zodra dat nieuwe tijdpad er is, wordt u daarover geïnformeerd via deze community.

Bron: Ketenbureau i-Sociaal Domein