Hoe VSV 2.0 jongeren helpt

Ieder jaar stoppen duizenden jongeren met hun opleiding, zonder een zogeheten startkwalificatie op zak te hebben; het onderwijs dat minimaal nodig wordt geacht om een baan te vinden. Dat beperkt deze jongeren in hun kansen op de arbeidsmarkt. Deze groep jongeren tot 23 jaar die geen startkwalificatie hebben en niet meer op school komen, worden door school bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aangemeld als voortijdig schoolverlater (VSV’er).

Om VSV’ers een betere startpositie in de samenleving te bieden zijn doorstroompunten ingesteld – met als doel om deze jongeren te helpen aan passend werk of scholing. Om doorstroompunten te helpen bij het uitvoeren van hun taken biedt het Inlichtingenbureau een VSV-rapportage. Hiermee kunnen gemeenten maandelijks inzien of jongeren er in slagen een inkomen te verwerven zonder startkwalificatie. Met deze informatie kan een doorstroompunt snel handelen en vaststellen wie ondersteuning nodig heeft.

Hoe gemeenten deze jongeren kunnen helpen

Eind 2023 is VSV 2.0 operationeel geworden, in Q2 2024 zal VSV 1.0 definitief uit de lucht gaan. De meeste gebruikers van VSV zijn al overgestapt naar de nieuwe versie. Werkt u nog met VSV 1.0 en wilt u overstappen op VSV 2.0? Lees hieronder wat er nieuw is in 2.0. Heeft u behoefte aan meer informatie over de dienst? Dan kunt u contact opnemen met accountmanager Olaf de Lange via accountmanagement@inlichtingenbureau.nl.

Dit is nieuw in VSV 2.0

Eind 2023 is VSV 2.0 operationeel geworden. Dit is er nieuw ten opzichte van VSV 1.0:

  • Klantvolgsysteem: dit zorgt ervoor dat u alleen nog jongeren hoeft aan- en af te melden en niet meer maandelijks een doelgroep hoeft aan te leveren. In plaats daarvan kan een doorstroompunt op dagelijkse basis aangeven welke jongere er aan de doelgroep moet worden toegevoegd of verwijderd. Het Inlichtingenbureau informeert vervolgens alleen als een jongere van prioriteit verandert.
  • Actuelere prioritering: Als gebruiker van VSV 2.0 ontvangt u dagelijks de inkomensverhoudingen van jongeren die nog niet geprioriteerd zijn of in prioriteit 1 (een voortijdig schoolverlater zonder werk en/of uitkering) staan. Ook ontvangt u wekelijks op maandag het bijgewerkte prioriteitenrapport.
  • Drempelbedrag: Per 1 januari 2024 is het drempelbedrag voor werkende VSV’ers verhoogt van 300 euro naar 580 euro per maand. Deze drempelverhoging is alleen zichtbaar in VSV 2.0.
  • Nieuwe gegevens:
    • Het aantal verloonde uren
    • Inschrijving in het doelgroepregister van het UWV
    • Een inkomstenverhouding(IKV)-signaal
  • eHerkenning niveau 3 (EH3)
    • Om VSV 2.0 te gebruiken op ons portaal heeft u eHerkenning niveau 3 (EH3) nodig om in te loggen. Vraag EH3 aan bij uw eigen eHerkenningsmakelaar op de dienst: EH3 Inlichtingenbureau Knooppuntdiensten.

U kunt VSV 2.0 gebruiken op ons portaal. Softwareleveranciers kunnen ook een aansluiting via een API voor u verzorgen. Metaobjects (JVS) en Eljakim (Carel) hebben de API in productie. Pronexus (LBA) is bezig met de realisatie van de koppeling. Neem contact op met uw softwareleverancier indien u meer informatie over de koppeling wilt.