Gebruikt u ze al? De Nieuwe filters voor signaaltoetsen voertuigbezit en kostendelers

Het IB heeft afgelopen zomer drie nieuwe filters toegevoegd aan het product Rechtmatigheidscontrole. Dit om ongewenste rechtmatigheidssignalen te verminderen. Naast de drie bestaande filters is het nu ook mogelijk om informatie te filteren op het gebied van voertuigbezit en kostendelers

Vaststellen van een uitkering met zo min mogelijk gegevens

Het recht op en de hoogte van een uitkering is niet alleen afhankelijk van iemands inkomen, maar ook van het vermogen of de huishoudsituatie Gemeenten willen uiteindelijk met zo min mogelijk gegevens kunnen vaststellen of een burger in aanmerking komt voor een uitkering en willen daarnaast weten wat de hoogte van die uitkering moet zijn. Het Inlichtingenbureau heeft daarom drie nieuwe filters gebouwd. Deze filters zorgen ervoor dat gemeenten zelf kunnen bepalen welke signalen zij willen ontvangen.

Hoe werken de nieuwe filters?

 • filter voertuigbezit administratief afhandelen’
  Voertuigbezit is mogelijk van invloed op de vaststelling en-/of hoogte van een bijstandsuitkering. Informatie over het bezit of de aanschaf van brommers of oude voertuigen is vaak minder relevant. Deze informatie kunt u daarom vanaf nu uitfilteren door het filter ‘voertuigbezit administratief afhandelen’ op ‘ja’ te zetten. Het voordeel is dat u alleen nog onderzoekswaardige signalen ontvangt over voertuigen die van invloed zijn op de uitkering. Denk hierbij aan het bezit van meerdere en-/of dure (bedrijfs)auto's.
   
 • Filter kostendelers;
  Wordt een woning gedeeld wordt met meerdere volwassenen? Dan wordt de bijstandsuitkering hier vaak op aangepast. Hoe meer niet studerende personen van 21 jaar of ouder woonachtig op een adres, hoe lager de bijstandsuitkering. Dit omdat meerdere personen de woonkosten kunnen delen.

Door een koppeling met de Basisregistratie van Personen (BRP) hebben gemeenten al  inzage in het vertrek, de komst en de leeftijd van medebewoners . Daarom heeft het Inlichtingenbureau filters toegevoegd die de mogelijkheid bieden om onderstaande gegevens uit te filteren.

 • Kostendelers: Uitsluiten signalen komst en vertrek medebewoner;
 • Kostendelers: Uitsluiten signalen 21e verjaardag niet studerende medebewoner’ en ‘’40e verjaardag studerende medebewoner;

Wat levert het gemeenten op?

 • Door het gebruik van filters prioriteert u signalen. Dit vereenvoudigt de werkzaamheden;
 • Ongewenste signalen worden uitgesloten;
 • Indien gewenst ontvangt een gemeente alleen nog relevante RDW gegevens van dure en nieuwe auto’s;
  Wil je meer informatie over de technische verwerking van de filters? Raadpleeg dan de handleiding Rechtmatigheidscontrole.

 

Theme picker