Functioneel ontwerper m/v - 36 uur

Stichting Inlichtingenbureau levert innovatieve diensten op het gebied van informatie-uitwisseling aan Nederlandse gemeenten. Hiervoor worden gegevens van gemeenten vergeleken met en gekoppeld aan gegevens van andere organisaties. Dit is een privacygevoelig proces, waarbij grote databestanden worden gekoppeld en uitgewisseld, uiteraard binnen de kaders van wet- en regelgeving.

Als Functioneel Ontwerper ben je verantwoordelijk voor de doorvertaling van functionele eisen voor het informatiesysteem. 

Een greep uit het takenpakket

Als functioneel ontwerper heb jij een centrale positie binnen het scrumteam. De product owner en business analist leveren aan jou de requirements voor de uitbreiding en verbetering van het informatiesysteem - op het gebied van het WAT. Deze requirements verrijk je met functionele specificaties - op het gebied van het HOE. Dit doe je samen met de testers en ontwikkelaars binnen het scrumteam. Je creëert inzicht in lastige processen en specificeert de logica van dataverwerkingsprocessen. Het resultaat toets je bij de product owner en deel je met je scrumteam. Dit vergt flink wat afstemming. Je hebt dan ook een belangrijke rol bij het tot stand komen van “sprint ready user stories”.

Daarnaast onderzoek je de documentatiebehoefte van de verschillende stakeholders. Je zorgt ervoor dat de functionele documentatie, die is opgeleverd in de sprint, hier op aansluit. Hierin werk je samen met je collega functioneel ontwerpers, met wie je de vakgroep “functioneel ontwerp” vormt. Een unieke en veelzijdige functie, waarin je een verbindende rol vervult tussen verschillende disciplines.

Vereisten

 • ervaring met UML, specifiek met het opstellen van (smart) use cases;
 • ervaring met requirementsmanagement;
 • ervaring met Enterprise Architect;
 • ruime ervaring met Scrum of andere Agile methoden;
 • analytisch vermogen;
 • communicatief vaardig in woord en geschrift;
 • teamplayer, bereid waar nodig buiten de eigen functie taken op te pakken om de sprintdoelen te behalen;
 • proactieve houding;
 • minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • kennis van SOA is een pre.

Competenties

 • Onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken, tussen belangrijk en urgent en symptomen en oorzaken;
 • Heeft snel de essentie door van een complexe, ondoorzichtige probleemsituatie;
 • Signaleert verbeterpunten en brengt die onder de aandacht van anderen;
 • Stelt eerst dringende kwesties aan de orde;
 • Evalueert eigen gedrag, processen en producten in het licht van kwaliteitsnormen en standaards, komt met uitgewerkte verbetervoorstellen;
 • Deelt informatie en ervaringen met anderen;
 • Reageert actief en op constructieve wijze op ideeën van anderen.

Wie zijn wij?

Stichting Inlichtingenbureau is een organisatie voor gemeenten en andere overheden en is er voornamelijk op gericht gemeenten te helpen bepalen op welke ondersteuning burgers recht hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bijstandsuitkering, bijzondere bijstand of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Om te kunnen bepalen waar mensen recht op hebben, moet je hun situatie kennen. Die brengen wij voor gemeenten in kaart. We doen dat door de gegevens die bij gemeenten bekend zijn te vergelijken met de gegevens van tal van andere organisaties. In onze rol van informatiemakelaar zien wij regelmatig goede voorbeelden van hoe gemeenten slim onze gegevens gebruiken. Dat maakt werken voor het Inlichtingenbureau zinvol. Een dynamische organisatie met een sociaal gezicht.

Wij bieden

Een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar met een proeftijd van een maand. De intentie is om bij wederzijdse tevredenheid en geschiktheid het jaarcontract om te zetten in een vast dienstverband. Met een marktconform salaris, 13e maand, goede pensioenregeling en ruime opleidingsmogelijkheden laat het Inlichtingenbureau zien dat zij waarde hecht aan goede arbeidsvoorwaarden. Ons kantoor ligt in het centrum van Utrecht op loopafstand van het Centraal Station.

Interesse in de functie?

Is je interesse gewekt en denk jij de geschikte kandidaat te zijn voor deze functie, stuur dan zo snel mogelijk je CV en een motivatie naar: solliciteren@inlichtingenbureau.nl.

Meer weten?

Bekijk ook het filmpje op onze website www.inlichtingenbureau.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.