Actueel

PKI overheid certificaat-vervangingsplan

Onlangs werd bij Logius bekend dat er mondiaal een reeks certificaten wordt gebruikt die niet voldoen aan de afgesproken richtlijnen. In samenwerking met certificaatverstrekkers (TSP’s) en het NCSC is onderzoek uitgevoerd. Op basis daarvan worden gemeenten, die gebruikmaken van webservice, verzocht om voor 1 januari 2021 hun certificaten te vervangen. Logius heeft hiervoor een actieplan opgesteld.

Wat verandert er en waar vind ik info?

Logius heeft aangegeven dat het gebruik van de volgende certificaten verplicht wordt:

  • Staat der Nederlanden Private Root G1 certificaat voor machine-tot-machine verkeer;
  • Staat der Nederlanden Publiek CA 2020 certificaat voor publiek verkeer (webverkeer).


Ga naar de website van Logius voor alle informatie over alle veranderingen die binnen het PKIoverheid-stelsel plaatsvinden. Logius heeft hier als Policy Authority van PKIoverheid een infographic opgesteld, waarmee u de hoofdlijnen van het vervangingsplan ziet en de belangrijkste data die daarbij horen. U leest hier exact welke wijzingen worden doorgevoerd en welke acties u moet verrichten om voor 1 januari 2021 de benodigde certificaten aan te passen.

Neem contact op met uw leverancierverstrekker

Onderzoek zelf (met uw technische collega’s of leverancier) hoe de situatie bij u is. Als u vragen heeft over wat op uw situatie van toepassing is, neem contact op met uw certificaatverstrekker. Raadpleeg ook het vervangingsplan op de website van logius.

Vragen en contact

Op www.logius.nl vindt u een FAQ. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u in de meeste gevallen het beste contact opnemen met uw certificaatverstrekker (de partij waar u uw certificaat gekocht heeft). Zij kunnen u het beste helpen. Wijs ook uw technische collega’s op de factsheet van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC).

Let op! Stichting Inlichtingenbureau is niet het aanspreekpunt voor vragen over het vervangen van certificaten. In het geval van vragen adviseren wij u om contact op te nemen met Logius of uw certificaatverstrekker.

Zet het bericht door naar de juiste contactpersoon

De vervanging van certificaten leidt tot aanpassingen in de infrastructuur van uw systeem. Dergelijke aanpassingen worden in de meeste gevallen uitgevoerd door de netwerkbeheerder binnen uw gemeente. Verricht u zelf geen technische aanpassingen in het systeem? Dan verzoeken wij u om deze mail door te zetten naar de juiste contactpersoon binnen uw gemeente.