iEB: de laatste stand van zaken

iEB berichtenstroom

Vanaf 2020 is het mogelijk om via het GGk berichten uit te wisselen met het CAK voor de eigen bijdrage voor de Wmo: de iEb berichtenstroom. Deze berichtstroom bestaat uit twee berichtenparen, het startbericht (WMO401/402) en het stopbericht (WMO403/404). Op 2 januari wordt deze nieuwe berichtstroom door het Inlichtingenbureau geactiveerd en kunnen gemeenten en externe dienstverleners gebruik maken van deze nieuwe dienst.

De gebruikersbeheerders van gemeenten en/of externe dienstverleners die momenteel al iWmo berichten uitwisselen via het GGk zullen per 2 januari automatisch toegang tot de iEb krijgen op het portaal. Vanaf dit moment kunnen zij eventuele andere gebruikers gaan autoriseren voor het iEb berichtenverkeer. Voor die tijd kunt u er uiteraard al voor zorgen dat nieuwe gebruikers toegang hebben tot het GGk. Neem hiervoor ruim de tijd: het aanvragen van e-herkenning kan lang duren.

Vanaf 1 oktober kan het iEb berichtenverkeer getest worden op de Ketentestomgeving (KTO). Wilt u gebruik gaan maken van de KTO voor het testen van de iEb dan kunt u een mail sturen naar onze servicedesk. Wij passen dan uw autorisatie aan zodat u de iEb kunt gaan testen.

Uitwisseling via webservice

Bij de berichtenuitwisseling via een webservice moet u met een aantal dingen rekening houden. Zo is het belangrijk om contact op te nemen met uw Digikoppelingsleverancier om de nodige aanpassingen voor de iEb te bespreken en uit te voeren. Controleer daarnaast ook of uw PKI-overheidscertificaat nog langere tijd geldig is.

Ook is het verstandig om binnen uw organisatie na te gaan of voor het iEb berichtenverkeer een ander endpoint nodig is dan momenteel in uw huidige berichtenverkeer gebruikt wordt. Als het endpint hetzelfde is kunt u uw bestaande CPA ook gaan gebruiken voor het iEb berichtenverkeer.

Indien u wel een ander endpoint wilt gebruiken kan de GGk productbeheerder van uw gemeente nu al een nieuwe CPA aanvragen en activeren. Deze CPA kan dan per 2 januari 2020 ingesteld worden in de routeringen voor de berichtstroom iEb.

Meer lezen over de iEb? Op onze iEb-pagina vindt u alles wat u moet weten over deze nieuwe berichtenstroom.